Švédské chuťovky jsou malé, maximálně dvakrát do úst, jednoduše upravené, ale chuťově výrazné. Vykrajují se z bílého nebo černého chleba v různých tvarech. Potřou, se máslem a obloží dvěma až čtyřmi vrstvami! 1. Plátky tvrdého sýra a ředkvička 2. Plátek studené pečené a plátek salátové okurky 3. Plátek šunky, plátek jablka a půl jádra vlašského ořechu 4. Křenové máslo a plátek uzeného jazyka, sýra. 5. Lososové máslo a plátek vařeného vejce.
Nakrájejte na kolečka tenkou bagetu nebo rohlíky - lepší jsou tmavé. Opečte nasucho v troubě, potřete troškou másla. Potom na každou položte dva měsíčky cherry nebo datlových rajčátek, ozdobte pažitkou a bazalkou, osolte a znovu krátce zapečte. Pikantnější chuti vyhovíte tak, že po másle potřete bagetu i trochou česneku.
Olivy černé i zelené - jsou k dostání v přírodním stavu nebo nacpané k prasknutí jinou chuťovkou. Ostré a uzené salámy, klobásky a šunky nakrájené na tenké plátky doplňte několika druhy pečiva od tmavého k světlému. Sýry jsou samostatnou kapitolou a poznatky o tom, který sýr se hodí ke kterému vínu, by vydaly na celý článek. Stačí, když se budete řídit jednoduchým pravidlem "svůj k svému": ostré sýry k výrazným vínům, jemné k jemným.
600g bůčku, 400g plecka, 500g cibule, 2dl bílého suchého vína, bobkový list, sůl a pepř.
Cibuli orestujeme, přidáme maso, nakrájené na menší kostky, zalijeme vínem, osolíme, přidáme koření (v plátěném sáčku, abychom ho potom nemuseli vybírat). Víno necháme vyvařit (jinak bychom měli paštiku kyselou a nedobrou) a potom dáme do trouby na 85 stupňů na 8 hodin (klidně přes noc). Ráno vypneme, ještě teplé rozšťoucháme vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Nedělejte mixérem, jelikož by se krásná textura paštiky proměnila v pěnu. Pokud budeme chtít uchovávat na delší dobu, dáme do skleniček a sterilujeme.