Chuťovky a pochoutky k vínu

Švédské chuťovky

Švédské chuťovky

Švédské chuťovky jsou malé, maximálně dvakrát do úst, jednoduše upravené, ale chuťově výrazné. Vykrajují se z bílého nebo černého chleba v různých tvarech. Potřou, se máslem a obloží dvěma až čtyřmi vrstvami! 1. Plátky tvrdého sýra a ředkvička 2. Plátek studené pečené a plátek salátové okurky 3. Plátek šunky, plátek jablka a půl jádra vlašského ořechu 4. Křenové máslo a plátek uzeného jazyka, sýra. 5. Lososové máslo a plátek vařeného vejce.

Jednohubky s rajčaty a bylinkami

Nakrájejte na kolečka tenkou bagetu nebo rohlíky - lepší jsou tmavé. Opečte nasucho v troubě, potřete troškou másla. Potom na každou položte dva měsíčky cherry nebo datlových rajčátek, ozdobte pažitkou a bazalkou, osolte a znovu krátce zapečte. Pikantnější chuti vyhovíte tak, že po másle potřete bagetu i trochou česneku.

Obložený talíř

Obložený talíř

Olivy černé i zelené - jsou k dostání v přírodním stavu nebo nacpané k prasknutí jinou chuťovkou. Ostré a uzené salámy, klobásky a šunky nakrájené na tenké plátky doplňte několika druhy pečiva od tmavého k světlému. Sýry jsou samostatnou kapitolou a poznatky o tom, který sýr se hodí ke kterému vínu, by vydaly na celý článek. Stačí, když se budete řídit jednoduchým pravidlem "svůj k svému": ostré sýry k výrazným vínům, jemné k jemným.

Vepřová paštiková pochoutka

600g bůčku, 400g plecka, 500g cibule, 2dl bílého suchého vína, bobkový list, sůl a pepř.

Vepřová paštiková pochoutka

Cibuli orestujeme, přidáme maso, nakrájené na menší kostky, zalijeme vínem, osolíme, přidáme koření (v plátěném sáčku, abychom ho potom nemuseli vybírat). Víno necháme vyvařit (jinak bychom měli paštiku kyselou a nedobrou) a potom dáme do trouby na 85 stupňů na 8 hodin (klidně přes noc). Ráno vypneme, ještě teplé rozšťoucháme vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Nedělejte mixérem, jelikož by se krásná textura paštiky proměnila v pěnu. Pokud budeme chtít uchovávat na delší dobu, dáme do skleniček a sterilujeme.