Čokoládová poleva a čokoládové zákusky dobře korespondují s plným bohatým dezertním vínem, vyrobených z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Pamatujte na vysoký obsah alkoholu. Z naší nabídky bude k čokoládovým dezertům ideální např. červené víno Chateau Grand Renom 2008 či franzouzské víno Pinot Noir Cuvee des Hospices des Strasbourg, ale samozřejmě i další druhy vín z naší nabídky červeného vína. Dále budou vhodná i některé vína s vyšším obsahem alkoholu ze sekce bílá vína.
Pudinky, šlehané pěny, smetanové a krémové zákusky doplní červená vína z botrytických hroznů z evropských i mimoevropských oblastí a dále portské víno (např. Portské Cálem Old Friends).
Hrozny s ušlechtilou plísní nepatří k ovocným zákuskům, zde volíme vína z pozdních sběrů a muškátové odrůdy (např. Les Greniers du Moulin 2009). Sherry, madeiru nebo tokajské víno (např. Tokaji 2005) dáváme k tmavým ovocným a ořechovým zákuskům.
K čerstvým ovocným salátům vína většinou nepodáváme, protože jsou pro vína příliš kyselým partnerem. Výjimkou bude meloun. K němu dáváme muškátové odrůdy, botrytické ryzlinky nebo vybraná ledová vína (např. Les Greniers du Moulin 2009).
Mražené dezerty také nebudeme pojit s vínem, protože ochromí citlivost patra při vychutnání vína.
Právě v době svátků se kromě jídel masitých a slaných konzumuje mnoho čajového cukroví, báječných dortů a dalších zákusků, ale je také čas posedět a vychutnat sklenku vína, které může být samo dezertem. Zde se nám nabízejí vína vyrobená jako polosladká, sladká, či vína dezertní. Zvláštní skupinu zastupují vína, která již způsobem svého pěstování, odrůdou, kvalitou a způsobem sběru mají vysoký obsah přirozeného cukru. Mezi perly v lahvích patří jistě tokajské a portské víno, ale nádherné vzorky najdeme také mezi víny slámovými či speciálními pozdními sběry. Speciální kapitola sama o sobě je pak Armagnac - pálenka z vína.